fredag 27. mars 2009

Bjørvika: Her er Munch-juryens førstevalg

MUNCH-SILOEN: Et brutalt, altfor høyt, silolignende bygg er rangert som førstevalg til nytt museum for Munch og Stenersen i Bjørvika. ..(Ill.: Hav Eiendom)

Dommen er falt, her er:
Munch-siloen!

Juryens Munch-førstevalg er et mareritt. De to neste er imidlertid mulige å akseptere. Og Snøhetta Arkitektkontor ble rangert som nummer tre i Deichman-konkurransen..


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv


I dag, fredag den 27.mars, landet den håndplukkete juryen for de nye Munch-Stenersen-museene i Bjørvika på det utkastet som vi for vår del, da vi gikk runden blant de 20 forslagene i utstillingen for et par uker siden, anså som det verst tenkelige alternativ!

Det vil si, de landet på tre forslag, alle tre var blant dem vi umiddelbart forkastet. Men forslagene var rangert og det verste kom som nummer én på juryens liste..
Det forslaget som gikk av med seieren, eller som altså er rangert som nummer en av tre, kalt Lambda, tegnet av spanske Herreos Arquitectos, var det forslaget som ga oss frysninger nedover ryggen da vi passerte det på utstillingen.
Et brutalt, altfor høyt, silo-lignende kassebygg som for det første vil knuse den relativt, i denne sammenheng, lave og harmoniske opera-bygningen rett over elva.

Dertil kommer at Lambda-forslaget omfatter en rekke smale blokker som ligger innenfor denne silo-hovedbygningen.
Det kan bety at disse spanske arkitektene ikke aner hvilken traumatisk kamp som allerede har vært utkjempet i forbindelse med byggingen av barcode-muren noen meter lenger inn på stranda.
Men den positive siden av det er at dette er ment som boligblokker, så mange som åtte blokker ser vi på modellen, noen av dem minst like høye som museet selv, som er 11 etasjer høyt, og altså nesten kan måle seg med de 18 etasjer høye blokkene i barcoden.
De ligger parallellt med og helt opp til Dronning Eufemias gate, og vil altså bli liggende på tvers av barcode-blokkene på den andre siden av den brede hovedgata.

Lambda styrker elvemunningen og åpner landskapet, mener juryen. Og her siterer juryen arkitektenes begrunnelse: Med en svak vertikalitet føyer Lambda noe til operaens silhuett og velger en holdning som gir oppmerksomhet både til fjorden og byen, der den står respektfullt øst for operaen, heter det.


Når man ser på modellen kan man merke seg at Munch-museet, Lambda-versjonen, vil ligge en tomtebredde lenger ut mot sjøen enn operaen, og litt skjevt i forhold til operaen. Dermed blir den liggende rett bak og synes over operaen når man kommer til operaen - og museet - fra Oslo S og den såkalte Operaallmenningen.

De andre to forslagene som juryen gikk inn for var Yin-Yang (bildet over) av amerikanske Rex Architecture og Pikene på broen (bildet under) av sveitsiske Christ & Gantenbein og norske Lie Øyen Arkitekter.


Yin Yang kan fort komme til å ta plassen som førstevalg når arkitektur-debattene har rast noen uker. Det er vakkert, nesten klassisk, ikke akkurat i Munchs ånd, men det er helt annerledes enn operaen og vil ikke ligge i veien for den.
Også det tredje forslaget, Pikene på broen, er til å leve med. Det er upretensiøst og nesten spøkefullt, med en vakker park omkring, og en idyllisk molo på påler. Ikke akkurat Åsgårdstrand, men..


Som nummer tre i Deichman-konkurransen rangerer juryen Snøhetta Arkitektkontors forslag, Intermezzo (bildet under), et bygg som nesten er en blåkopi av operaen, liggende parallelt med denne, og dekket med eføy!


Nummer en på Deichman-juryens liste er Diagonale av Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo, nummer to heter Meeting Place/diversity/Openness/exploration av Schmidt Hammer Lassen, Danmark, og nummer fire Between Brochure av David Chipperfield Architects, Storbritannia og norske Div.A Arkitekter.

Aftenpostens kunstkommentator mener at begge de to førsterangerte prosjektene holder et høyt nivå som lover godt for videre utvikling av Bjørvika, og som sikrer nybyggene en velegnet arkitektur..
-Så kan man selvfølgelig stille spørsmål ved klokskapen i å legge tre store kulturinstitusjoner så nær hverandre, og legge til at utbyggerne, Oslo Kommune og Hav Eiendom, nok er blitt for ivrige og grådige, heter det i kommentaren.



Finn mer under BJØRVIKA 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar